Δήμοι χάθηκαν από τον χάρτη

0

Δεκατρείς δήμοι και πενήντα κοινότητες εξαφανίζονται από τον χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μετεξελίσσονται σε 17 δήμους, ύστερα από πολύμηνο παζάρι και πιέσεις του τελευταίου διαστήματος. Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, εξήγγειλε την πολυσυζητημένη μεταρρύθμιση των δήμων με προσθήκη νέων σχημάτων τα οποία αρχικά προβλεπόταν να κυμανθούν μεταξύ 13-15.

Για να καταστεί εφικτή η συγχώνευση των δήμων, έπρεπε να παρακαμφθούν οι ενστάσεις του δημάρχου Αγίας Νάπας, Γιάννη Καρούσου, ο οποίος δεν δεχόταν συγχώνευση με το Παραλίμνι (τελικά υπουργοιποιήθηκε), του δημάρχου Παραλιμνίου ο οποίος έδωσε το όνομα του νέου δήμου στην Αγία Νάπα και πήρε τη συνολική διοίκηση, του δημάρχου Στροβόλου, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, ο οποίος δεχόταν μόνο συγχώνευση με τη Λευκωσία (αντί με τη Λακατάμια), ενώ έπρεπε να ικανοποιηθεί ο δήμαρχος Ιδαλίου διατηρώντας τον δήμο του και η Αθηένου που δεν ήθελε άλλον στο κεφάλι της.

Οι πιο πάνω απαιτήσεις ικανοποιήθηκαν, αλλά την ίδια ώρα προκλήθηκαν αντιδράσεις από δημάρχους, συμβούλους ή και ομάδες στη Δερύνεια, στην Πέγεια, στη Γεροσκήπου, στην Αραδίππου, στο Γέρι, καθώς και από κοινοτάρχες που επιθυμούσαν να υπαχθούν σε άλλους δήμους. Όπως ο δήμαρχος Τσερίου που επιθυμούσε να δημιουργηθεί Δημαρχείο μεταξύ των Δήμων Λατσιών, Γερίου, Τσερίου, αντί να συνενωθεί με τη Λακατάμια.

Το χάπι «χρυσώνεται» για τους δημάρχους που χάνουν την εξουσία με κατάργηση των δήμων τους, με επιχειρούμενη παράταση της θητείας τους για άλλα περίπου δυόμισι χρόνια ώστε οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμπέσουν με τις ευρωεκλογές, αν και εκφράζονται αμφιβολίες ως προς το κατά πόσον η συγκεκριμένη επιλογή είναι συνταγματική.

Η διαδικασία συγχώνευσης των δήμων ήταν επώδυνη και για την Ένωση Κοινοτήτων η οποία είδε 50 μέλη της να απορροφούνται από τα 17 νέα σχήματα και αναμένονται αντιδράσεις. Ανάμεσα στους αντιδρώντες και δήμαρχοι του ΑΚΕΛ των οποίων οι δήμοι συγχωνεύονται με άλλους δήμους στους οποίους θεωρούν ότι, με βάση τους συσχετισμούς δυνάμεων, το ΑΚΕΛ δεν έχει πλέον πιθανότητες να εκλέξει δημάρχους. Οι πρώτες κομματικές αντιδράσεις ήταν σχετικά χλιαρές αλλά στην πορεία, λόγω και της συζήτησης της μεταρρύθμισης στη Βουλή, αναμένεται να εκφραστούν πιο ξεκάθαρα οι θέσεις των κομμάτων.

 

philnews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here