Έκκληση χωρίς ανταπόκριση– Θέλει και Τύμπου ο Ακιντζί

0

Η έκκληση του Προέδρου Αναστασιάδη για να συστήσουν οι δύο πλευρές μια κοινή τεχνική επιτροπή για την Αμμόχωστο, ως ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση του ανοίγματος της πόλης για επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της, φαίνεται πως δεν θα έχει ανταπόκριση από τουρκικής πλευράς.

Με αφορμή τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φρόντισε στην επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να την επαναφέρει, ζητώντας παράλληλα τη βοήθεια του Αντόνιο Γκουτέρες.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε χείρα βοηθείας για την Αμμόχωστο και από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την οποία συναντήθηκε χθες και στην οποία επέδωσε και σχετική επιστολή για τις ενέργειες των Τούρκων στην κατεχόμενη Κύπρο.

Στην προεδρική επιστολή, την οποία εξασφάλισε ο «Φ» (και έχει σταλεί στους ηγέτες των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. και κρατών-μελών), ο Νίκος Αναστασιάδης σημειώνει επίσης χαρακτηριστικά ότι, «εισηγείται όπως η Ε.Ε χρηματοδοτήσει τις μελέτες (studies) και όπως τα Ηνωμένα Έθνη υποβοηθήσουν την τεχνική εργασία», ενώ ενημερώνει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι «επί του παρόντος δεν υπήρξε οποιαδήποτε απάντηση» από την τουρκική πλευρά.

 

Στα κατεχόμενα ο Μουσταφά Ακιντζί σε δηλώσεις του για το θέμα της Αμμοχώστου κάθε άλλο παρά είναι έτοιμος να συζητήσει την πρόταση Αναστασιάδη για κοινή τεχνική επιτροπή.

 

Αντίθετα, επανέφερε στο προσκήνιο την παλαιότερη του πρόταση για άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και παράλληλα άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου για απευθείας πτήσεις. Ο Μ. Ακιντζί κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Τουρκία ότι δεν αποδέχθηκαν την πρότασή του.

Στη Λευκωσία οι πολιτικές δυνάμεις σχολιάζοντας τη χθεσινή αποκάλυψη του «Φ» για επιστολή Αναστασιάδη προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ζήτησαν περαιτέρω ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου. Το ΑΚΕΛ προχωρεί, όπως ανακοίνωσε χθες, σε δικές του ενέργειες καταγγέλλοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας.

philenews.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here