Έρχονται αλλαγές για τους οδηγούς άνω των 76 ετών

0

Στη Βουλή και την Επιτροπή Μεταφορών αναμένεται να συζητηθεί σήμερα Παρασκευή (17/1) το θέμα για τις άδειες οδηγών σε ηλικιωμένους.

 

Συγκεκριμένα, αφορά την τροποποίηση στην ανανέωση άδειας οδήγησης από πρόσωπα ηλικίας άνω των 76 ετών.

Στη συνεδρία αναμένεται να παραβρεθούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Μεταφορών, του Τμήματος Οδικών Μεταφορών του ίδιου υπουργείου, του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, της Αστυνομίας Κύπρου, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ), του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Σχολών Οδηγών,  της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ-ΠΕΟ) και της Παγκύπριας Ένωσης Συνταξιούχων (ΠΕΣΥ-ΣΕΚ).

Τι αναφέρει το νέο νομοσχέδιο

Ένας 70χρονος σε περίπτωση που κριθεί κατάλληλος για οδηγός, θα ανανεώνεται η άδεια του για 3 χρόνια, ενώ στη συνέχεια για άλλα τρία χρόνια, ενώ στα 76 χρόνια τους, θα χρειάζονται ετήσια ανανέωση.

 

Η ανανέωση θα γίνεται αφού πρώτα καταθέσουν ιατρικές βεβαιώσεις από παθολόγο και οφθαλμίατρο ότι διατηρούν την ικανότητα οδήγησης.

Τι λένε οι αριθμοί

Σύμφωνα με τα στατιστικά,  στην Κύπρο έχουν άδεια οδήγησης γύρω στις 670 χιλιάδες άτομα από τους οποίους οι 400 χιλιάδες είναι άντρες και οι 270 χιλιάδες γυναίκες, ενώ γυρω στις 100 χιλιάδες είναι άτομα που έχουν ξεπεράσει το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Αναφορικά με τα θανατηφόρα τροχαία του 2019, 23 άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών ενεπλάκησαν σε αυτά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here