Η Κύπρος παίζει σε δύο ταμπλό την Τουρκία

0

Σε δύο ταμπλό κινείται η Λευκωσία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Το ένα ταμπλό είναι αυτό της διπλωματίας εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνέρχεται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Το δεύτερο είναι το στρατιωτικό, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία πραγματοποιεί σειρά ναυτικών ασκήσεων εντός του τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η έντονη διπλωματική κινητικότητα της περασμένης εβδομάδας αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες ενόψει της σύγκλησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, που θεωρείται κρίσιμη. Παρά το γεγονός ότι η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία αναμένεται να κυριαρχήσει, στη Λευκωσία εκφράζεται η εκτίμηση ότι οι συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές για την Κύπρο ώστε να πάρει κάτι πιο ισχυρό από την προηγούμενη φορά.

Οι έκνομες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι θέμα που περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ε.Ε., το οποίο συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο, με την συμμετοχή του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις, ενώ θα ανταλλαγούν απόψεις και για τρόπους περαιτέρω αντίδρασης σε επίπεδο Ε.Ε.

Η αισιοδοξία της Λευκωσίας, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» Κύπρου, στηρίζεται και στα μηνύματα που έλαβε στη διάρκεια των τηλεφωνικών συνδιαλέξεών του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνομιλώντας με Ευρωπαίους ηγέτες. Πιο ισχυρό θεωρείται το μήνυμα που έστειλε η Γαλλία, η οποία δεν έμεινε στα λόγια. Ανταποκρινόμενος στη σχετική εισήγηση του προέδρου της Δημοκρατίας, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, συμφώνησε στην πραγματοποίηση κοινής άσκησης με τη συμμετοχή του ναυτικού της Κύπρου και της Γαλλίας.

Εξίσου σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι η Γαλλία θα διατηρήσει ναυτική παρουσία στην περιοχή και ειδικότερα στο οικόπεδο 7. Επιπρόσθετα, η Ιταλία –της οποίας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οι προθέσεις είχαν αμφισβητηθεί– θα δώσει κι αυτή το «παρών» της σε στρατιωτική άσκηση που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα, με τη συμμετοχή Κύπρου και Γαλλίας.

Πέραν αυτών, θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα και κοινή άσκηση Κύπρου και Ελλάδας. Μια άσκηση που δίνει απάντηση και σε πρόσφατη κριτική, αφού θα δώσουν το «παρών» τους και ελληνικά μαχητικά.

Η Τουρκία, ωστόσο, δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και προχώρησε άμεσα σε ανταπόδοση της κυπρογαλλικής άσκησης. Η Άγκυρα δέσμευσε μέρος της κυπριακής ΑΟΖ, με πρόσχημα ότι θα πραγματοποιήσει στρατιωτική άσκηση από τις 4.00 τα ξημερώματα μέχρι τις 17.00, το απόγευμα της Δευτέρας (14/11). Η παράνομη άσκηση της Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί νότια της Κύπρου στην περιοχή των οικοπέδων 1, 5, 6 και 7.

 

 

naftemporiki

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here