Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ

0

Άλλαξε και πάλι  η ζωή μας από τα μεσάνυχτα της Κυριακής καθώς τέθηκαν σε ισχύ τα νέα πιο αυστηρά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού. Για τις επόμενες 14 μέρες, θα πρέπει να περιοριζόμαστε στα σπίτια μας από τις 9 το βράδυ καθώς θα απαγορεύεται η κυκλοφορία μέχρι τις 5 το πρωί πλην ελάχιστων εξαιρέσεων και συγκεκριμένα για τη μετάβαση από και προς τους χώρους εργασίας έχοντας την σχετική βεβαίωση του εργοδότη, για ιατρικούς σκοπούς και για τους κυνηγούς η απαγόρευση θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 3 το πρωί μόνο κατά τις επιτρεπόμενες μέρες κυνηγίου.

Μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου όλοι οι χώροι εστίασης θα λειτουργούν μέχρι τις 7 το απόγευμα και από εκεί και έπειτα θα μπορούν να κάνουν μόνο παράδοση κατ`οίκον.

Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας τελούνται με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 άτομα και τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας.

Επιτρέπονται οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαπτίσεις, κηδείες) με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα, ενώ μέχρι 10 άτομα περιλαμβανομένων των ανήλικων θα μπορούν να παρευρίσκονται σε γεύμα ή δείπνο για γάμους και βαφτίσεις.

Αναστέλλεται η λειτουργία των γυμναστηρίων, των σχολών χορού ή άλλων αθλημάτων, των καζίνο, παιδότοπων, λούνα πάρκ, θεματικών πάρκων και των κατασκηνωτικών χώρων, ενώ στα  πρακτορεία στοιχημάτων θα επιτρέπεται μόνο  η κατάθεση κουπονιού.

Απαγορεύονται όλες οι ομαδικές αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες για πρόσωπα κάτω των 18 ετών, περιλαμβανομένων των δραστηριοτήτων ποδοσφαίρου, χορού, θεάτρου, πολεμικών τεχνών, χορωδιών και άλλα.

Αναστέλλονται εξάλλου οι προπονήσεις και οι αθλητικές διοργανώσεις για πρόσωπα κάτω των 18 ετών και αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων.

Εξαιρούνται η λειτουργία ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων αποκλειστικά και μόνο για χρήση από πρόσωπα ή ομάδες έως τεσσάρων (4) προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή και χωρίς την παρουσία θεατών και η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες, χωρίς την παρουσία θεατών, για τα πρωταθλήματα των ομάδων Α΄, Β΄ και Γ΄ κατηγορίας και εθνικών ομάδων.

Εξάλλου απαγορεύονται τα επισκεπτήρια σε οίκους ευγηρίας, και άλλες κλειστές δομές καθώς και σε νοσηλευτήρια, ενώ απαγορεύονται και οι συναθροίσεις πέραν των δύο ατόμων σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους συνάθροισης όπως πάρκα, πλατείες, φράγματα, εκδρομικούς χώρους, παραλίες, πεζόδρομους και μαρίνες. Απαγορεύονται εξάλλου οι εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, παρελάσεις, συναυλίες υπαίθρια πανηγύρια και φεστιβάλ σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Με τα χθεσινά θετικά περιστατικά έσπασε το φράγμα των 10 χιλιάδων κρουσμάτων, αριθμοί οι οποίοι προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς.

«Σταθερή εικόνα, δεν υπάρχει βελτίωση. Ο κόσμος κυκλοφορεί πολύ και δεν τηρεί τα μέτρα. Αν καταφέρουμε και τα ρίξουμε περίπου στα 50 την ημέρα τότε έχουμε ελπίδα ότι δεν θα χάσουμε πολλές ζωές», δήλωσε ο επιδημιολόγος Μιχάλης Βωνιάτης.

Ο κύριος Βωνιάτης συστήνει προσοχή και για την περίοδο των Χριστουγέννων.

«Οι χαλαρώσεις δεν πρέπει να είναι για συγκεντρώσεις τύπου ρεβεγιόν. Το πολύ 15 άτομα σε σπίτια για να μπορεί όλη η οικογένεια να μαζευτεί».

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, ανέφερε, είναι να μειωθεί ο αριθμός των νοσηλευομένων ενώ προειδοποίησε ότι η κατάσταση πιθανό να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες εάν δεν εφαρμόσουμε αυστηρά τα μέτρα. Κάλεσε τους πολίτες να κάνουν υπομονή μέχρι να αρχίσουν οι εμβολιασμοί, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά την άνοιξη η κατάσταση θα βελτιωθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here