Στο 70% ανήλθαν οι αιτήσεις για ένταξη στο ΕΣΤΙΑ που απέστειλαν οι τράπεζες στο Υπουργείο Εργασίας

0

Το 70% του συνολικού αριθμού των αιτήσεων δανειοληπτών που κατατέθηκαν στις τράπεζες για ένταξη στο Σχέδιο Εστία έχουν σταλεί, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, στο Υπουργείο Εργασίας, ενώ υπολείπεται πλέον το υπόλοιπο περίπου 30% των αιτήσεων ή σε απόλυτους αριθμούς 1.869 αιτήσεις.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο προϊστάμενος του Σχεδίου Εστία στο Υπουργείο Εργασίας Μάριος Σαββίδης είπε ότι οι τράπεζες απέστειλαν μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα 4.573 αιτήσεις για ένταξη στο Σχέδιο Εστία, από τις συνολικά 6.442 αιτήσεις (αξίας 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ) που έχουν υποβληθεί από δανειολήπτες στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020.

Ειδικότερα, ο κ. Σαββίδης είπε ότι από τις 4.573 αιτήσεις που έχουν παραληφθεί στο Υπουργείο Εργασίας, οι 3.066 είναι πλήρεις αιτήσεις, οι 1.260 ημιτελείς και οι 211 αιτήσεις αφορούν ειδικές περιπτώσεις, ενώ έχουν αποσυρθεί 36 αιτήσεις.

Επιπρόσθετα, ο Προϊστάμενος του Σχεδίου Εστία είπε ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Εργασίας απέστειλε 1.000 επιστολές απόρριψης για ένταξη στο Σχέδιο, ενώ 356 αιτήσεις που αφορούν μη βιώσιμους οικονομικά δανειολήπτες θα αποσταλούν στο Υπουργείο Οικονομικών για περαιτέρω χειρισμό του θέματος. Είπε ακόμη ότι 494 βρίσκονται στη διαδικασία έγκρισης για συμμετοχή στο Εστία.

Τρεις από τους βασικότερους λόγους απόρριψης αιτήσεων, σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, είναι το ότι δεν πληρούται το εισοδηματικό και περιουσιακό κριτήριο καθώς και το κριτήριο των πιστωτικών διευκολύνσεων, το οποίο αφορά δανειολήπτες που είχαν Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου του 2017 και συνέχισαν να έχουν ΜΕΔ μέχρι την 30η Ιουνίου του 2019, όταν ανακοινώθηκε η έναρξη του Σχεδίου Εστία.

Τέλος, ο κ. Σαββίδης εκτιμά ότι γύρω στις 1.200 αιτήσεις αναμένεται να ενταχθούν τελικά στο Σχέδιο Εστία, ενώ οι υπόλοιπες είτε θα απορριφθούν είτε θα αποτελούν μη βιώσιμους δανειολήπτες και θα αποσταλούν στο Υπουργείο Οικονομικών για να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι με αυτούς τους δανειολήπτες.

Σημείωσε ότι το Υπουργείο Εργασίας αναμένει «την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων από τις τράπεζες στον αρμόδιο φορέα για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τους ελέγχους μας».

Στόχος του Εστία είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η άμβλυνση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που υπάρχουν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι όσοι εγκριθούν για το Σχέδιο Εστία θα έχουν “κούρεμα” στο δάνειο τους που θα είναι 5% το ελάχιστο για όσους η αξία της κατοικίας τους που είναι υποθήκη στο δάνειο, είναι μεγαλύτερη από το ποσό του δανείου, ενώ στις περιπτώσεις που η αξία της κατοικίας είναι μικρότερη από το δάνειο το κούρεμα είναι η διαφορά της αγοραίας αξίας με το δάνειο. Από το ποσό που θα απομείνει αφού αφαιρεθεί το κούρεμα, το κράτος θα καταβάλει το 33%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here