Στο Βερολίνο χωρίς όρους

0

Με ανοικτή ατζέντα θα μεταβούν σε μία εβδομάδα στο Βερολίνο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ενόψει της τριμερούς με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Το ταξίδι της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο και οι επαφές που είχε το Σάββατο με τους δύο ηγέτες δεν άλλαξε τα δεδομένα όπως είχαν διαμορφωθεί από την προηγούμενη κάθοδό της στην Κύπρο.

Οι επαφές της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, περιορίστηκαν στην ανασκόπηση των όσων μέχρι σήμερα συζητήθηκαν και στα διαδικαστικά της τριμερούς την ερχόμενη Δευτέρα. Από τη στιγμή που δεν προέκυψε οποιοδήποτε προσχέδιο συμφωνίας επί των όρων αναφοράς μεταξύ των δύο ηγετών, θεωρείται απομακρυσμένο σενάριο να υπάρξει συμφωνία στους όρους αναφοράς στο Βερολίνο. Άλλο τόσο απομακρυσμένο παραμένει και το σενάριο πραγματοποίησης μίας πενταμερούς διάσκεψης το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς η Άγκυρα δεν φαίνεται διατεθειμένη αυτή την περίοδο να μπει σε διαδικασία διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, παραπέμποντας για μετά τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που ούτε σε αυτή την περιοδεία της η Τζέιν Χολ Λουτ δεν επισκέφθηκε τις εγγυήτριες δυνάμεις, καθώς έχει βρει κλειστές τις πόρτες της τουρκικής κυβέρνησης.

Η Λευκωσία θεωρεί ότι ακόμα και τώρα, υπό αυτά τα δεδομένα, μπορεί να υπάρξει συμφωνία επί των όρων αναφοράς και σε αυτή τη βάση να συγκληθεί αμέσως μετά η πενταμερής. Αυτό διαβίβασε προχθές και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς την Τζέιν Χολ Λουτ στη συνάντηση μιάμισης ώρας που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο. Στο ενδεχόμενο πενταμερούς τον Δεκέμβριο έκανε λόγο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του.

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι δύο ηγέτες θα προσέλθουν στη συνάντηση του Βερολίνου με τον Αντόνιο Γκουτέρες, καταθέτοντας ο καθένας τις θέσεις του και τους προβληματισμούς του ελεύθερα, με στόχο να προκύψουν τα επόμενα βήματα. Το αν τελικά θα προκύψει αποτέλεσμα θα διαφανεί στις 25 Νοεμβρίου όταν θα διαπιστωθούν και οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς, κατά πόσο δηλαδή είναι διατεθειμένη αυτή τη χρονική περίοδο να μπει σε διαδικασία διαπραγματεύσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here