Συνέρχεται στις 17.00 η Ολομέλεια της Βουλής για τα δύο νομοσχέδια που αφορούν τις τράπεζες

0

Συνέρχεται στις 17.00 εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής για να τοποθετηθεί επί των δύο νομοσχεδίων  που αφορούν την εφαρμογή των μέτρων στήριξης της οικονομίας και ανάκαμψης από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που παρέχει 2 δις ευρώ στις τράπεζες και το νομοσχέδιο για την αναστολή καταβολής δόσεων σε εξυπηρετούμενα δάνεια.

 

Η συνεδρία της Ολομέλειας είχε αρχικά οριστεί για τις 11.00 αλλά μετατέθηκε κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών που συνήλθε χθες το απόγευμα. Στη συνεδρία συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης. Συμμετείχαν επίσης ο  Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, οι οποίοι  με επιστολές τους κάλεσαν τη Βουλή να ψηφίσει να νομοσχέδια ως έχουν κατατεθεί προειδοποιώντας ότι τροποποιήσεις εμπερικλείουν σοβαρούς κινδύνους διασάλευσης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Στη συνεδρία δεν δημιουργήθηκε πλειοψηφία κομμάτων υπέρ ή κατά των δύο νομοσχεδίων και λόγω των διαφωνιών τα κοινοβουλευτικά κόμματα θέλουν η Ολομέλεια της Βουλής να συνέλθει στην πληρέστερη δυνατή σύνθεση. Προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα ασφάλειας και υγείας αποφασίστηκε ότι οι Βουλευτές θα εισέρχονται σε ομάδες των 19 στην αίθουσα για να ψηφίσουν. Τα κόμματα που δεν τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο της συνεδρίας της Επιτροπής θα ειδοποιήσουν τον Πρόεδρο της Βουλής για τη θέση τους, καθώς αποφασίστηκε ότι δεν θα γίνουν τοποθετήσεις στην Ολομέλεια.

Η συνεδρία της Παρασκευής

Η Ολομέλεια της Βουλής συνήλθε την Παρασκευή σε  συνεδρία, με απαρτία που συνέθεσαν  21 Βουλευτές.

 

Από τους 21 που παρέστησαν οι 15 είναι Βουλευτές της εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας και οι άλλοι 6 από τις εκλογικές περιφέρειες Λεμεσού, Αμμοχώστου και Κερύνειας, ωστόσο μόνο οι 2 από τους 6 διαμένουν εκτός επαρχίας Λευκωσίας και χρειάστηκε να διακινηθούν εκτός της επαρχίας τους. Αυτοί είναι ο Κώστας Κώστας και ο Μαρίνος Σιζόπουλος που διαμένουν στη Λεμεσό.

Κάποιοι μάλιστα εκ των μελών του Κοινοβουλίου που παρέστησαν στη συνεδρία έφεραν ατομικά μέτρα προστασίας δηλαδή μάσκες και γάντια. Προς τήρηση των μέτρων η συνεδρία, με βάση το αναρτημένο βίντεο διήρκεσε 5 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα.

Προς συντόμευση των διαδικασιών η δέσμη των δέκα νομοσχεδίων τέθηκε σε μία και μόνη ψηφοφορία και αυτή δια ανατάσεως χειρός.

Κηρύσσοντας τις εργασίες της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης παρατήρησε πως ήταν αχρείαστο να αναφερθεί στις συνθήκες υπό τις οποίες συνεδριάζει το σώμα και απλά πρόσθεσε ότι λήφθηκαν όλα τα μέτρα και προκειμένου να τηρηθεί η ενδεικνυόμενη απόσταση Βουλευτές αντί στα έδρανα τους κάθισαν στα καθίσματα που κατά τις συνήθεις συνεδρίες καταλαμβάνουν οι συνεργάτες.

Τα δύο – τρία άτομα από τις υπηρεσίες της Βουλής εργάστηκαν από τα θεωρεία.

Στη συνεδρία της Ολομέλειας παρέστησαν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, από τον ΔΗΣΥ οι Βουλευτές Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκος Τορναρίτης, Ονούφριος Κουλλάς, Δημήτρης Δημητρίου, Μιχάλης Σοφοκλέους, από το ΑΚΕΛ οι Βουλευτές Γιώργος Λουκαϊδης, Στέφανος Στεφάνου,  Άριστος Δαμιανού, Ελένη Μαύρου, Κώστας Κώστα,  από το ΔΗΚΟ οι Βουλευτές Νικόλας Παπαδόπουλος, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Μαρίνος Μουσίουττας, από την ΕΔΕΚ οι Βουλευτές Μαρίνος Σιζόπουλος και Κωστής Ευσταθίου, από τη Συμμαχία Πολιτών ο Γιώργος Λιλλήκας,  την Αλληλεγγύη ο Μιχάλης Γιωργάλλας, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ο Γιώργος Περδίκης, το ΕΛΑΜ ο Χρίστος Χρίστου και από το Κίνημα Ανεξάρτητοι η  Άννα Θεολόγου.

Ο Ονούφριος Κουλλάς της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου διαμένει στο Τσέρι και δεν μετακινήθηκε από άλλη επαρχία, η Ελένη Μαύρου της εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας δεν μετακινήθηκε εκτός επαρχίας καθώς διαμένει στη Λευκωσία, o Κώστας Κώστα της εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού διακινήθηκε από τη Λεμεσό προς τη Λευκωσία, ο Μαρίνος Σιζόπουλος της εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού διακινήθηκε προς τη Λευκωσία, ο  Μιχάλης Γιωργάλλας της Αλληλεγγύης στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου διαμένει στον Στρόβολο και άρα δεν διακινήθηκε εκτός επαρχίας, η Άννα Θεολόγου της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου επίσης δεν διακινήθηκε εκτός επαρχίας καθώς διαμένει στη Λευκωσία.

Η τροπολογία της ΕΔΕΚ

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των μελών της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η ΕΔΕΚ κατέθεσε την πιο κάτω τροπολογία η οποία προνοεί την αναστολή των οφειλών, γενικώς, πλην συγκεκριμένων, όπως οι μισθοί, οι διατροφές κ.ό.κ. Σύμφωνα με την τροπολογία αναστέλλεται η υποχρέωση εξόφλησης ή καταβολής δόσης. Κατά τη διάρκεια της 9μηνης αναστολής το οποιοδήποτε χρέος ή οφειλή ΔΕΝ θα επιβαρύνεται με τόκους ή με επιβαρύνσεις. Διαφορετικά η αναστολή των δόσεων θα είναι δώρο άδωρον, διότι ο δανειολήπτης ή ο οφειλέτης θα έχει να αντιμετωπίσει επιπρόσθετο κόστος που θα προκύψει από την κεφαλαιοποίηση και τον ανατοκισμό του τόκου της οφειλής του.

Η πιο πάνω τροπολογία απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής.

Ειδικότερα, η τροπολογία κατατέθηκε ως εξής:

1. Γίνεται εισήγηση για την προσθήκη στο άρθρο 2 του Νόμου των ακόλουθων ορισμών στην κατάλληλη αλφαβητική σειρά:

«Οφειλέτης» σημαίνει πάντα οφειλέτη οφειλής και περιλαμβάνει εξ αποφάσεως οφειλέτη, ενυπόθηκο οφειλέτη, συνοφειλέτη και εγγυητή.

«Οφειλή» περιλαμβάνει κάθε φύσεως χρηματική υποχρέωση οφειλέτη, ασφαλισμένες ή μη, είτε αυτές οφείλονται δυνάμει δικαστικής αποφάσεως ή διατάγματος είτε δυνάμει οιασδήποτε συμβάσεως είτε κατέστησαν απαιτητές είτε όχι, αλλά δεν περιλαμβάνει ποσά α. εισπρακτέα ως φόρος ή τέλος δυνάμει των εκάστοτε εν ισχύ Περί Εισπράξεως Φόρων Νόμων β. οφειλόμενα ως χρηματική ποινή επιβληθείσα δυνάμει του Περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου γ. οφειλόμενα ως διατροφή επιβληθείσα δυνάμει του Περί Σχέσεως Γονέων και Τέκνων Νόμου δ. οφειλόμενα ως αποζημίωση δια σωματική βλάβη ή θάνατο προξενηθέντα εκ της διαπράξεως οποιουδήποτε αδικήματος ε. οφειλόμενα ως ασφάλιστρα δια την ασφάλιση οιουδήποτε μηχανοκίνητου οχήματος στ. μισθούς ή αμοιβή δια δεδουλευμένη εργασία.

«Τόκος» σημαίνει τον τόκο όπως αυτός προβλέπεται στον Περί Φιλελευθεροποίησης του Τόκου Νόμο και περιλαμβάνει κάθε ποσό υπό μορφή δικαιώματος, επιβαρύνσεως ή εξόδων ή οιαδήποτε άλλη μόρφη, πέραν του κεφαλαίου, πληρωτέο στο δικαιούχο του χρηματικού κεφαλαίου το οποίο νομίμως οφείλεται υπό του οφειλέτη.

2. Γίνεται εισήγηση για τροποποίηση της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Νόμου με την προσθήκη αμέσως μετά τον αριθμό (1) της ακόλουθης φράσης:

«Παρά τις διατάξεις οιουδήποτε άλλου Νόμου και τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 3Α πάσα οφειλή αναστέλλεται δια περίοδο 9 μηνών και»

(β) Με την προσθήκη αμέσως μετά τη λέξη «αποφασίζει» στη δεύτερη γραμμή του εδαφίου (1), της ακόλουθης φράσης:

«την περαιτέρω αναστολή πάσης οφειλής για συγκεκριμένη περίοδο, και»

(γ) Με την προσθήκη αμέσως μετά τη λέξη «συμφέροντος» στην τελευταία γραμμή του εδαφίου (2) της φράσης:

« και είναι δια καθορισμένη περίοδο ως το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να αποφασίζει».

3. Με την προσθήκη αμέσως μετά το άρθρο 3 του Νομοσχεδίου του ακολούθου νέου άρθρου 3Α:

«Παρά τις διατάξεις οιουδήποτε άλλου Νόμου, διαρκούσης της περιόδου που αναφέρεται στο εδάφιο (1) του άρθρου 3, ουδείς τόκος επιβαρύνεται, χρεώνεται, ανατοκίζεται, κεφαλοποιείται ή εισπράττεται επί οφειλής οφειλέτη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here