Τέλος εποχής για «χρυσά διαβατήρια»

0

Το τέλος της χρυσής εποχής του επενδυτικού προγράμματος και της παραχώρησης κυπριακής υπηκοότητας έναντι επένδυσης πρέπει να θεωρείται γεγονός πλέον.
Τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με ειδικούς που έχουν άμεση εμπλοκή με το σχέδιο, θα πλήξουν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα, το οποίο ούτως ή άλλως είχε ξεκινήσει να ατονεί από τον περασμένο Μάιο όταν και εισήχθηκαν τα νέα αυστηρότερα κριτήρια. Η δυσφήμηση της Κύπρου από το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πιθανόν να οδηγήσει σε αποθάρρυνση των σοβαρών επενδυτών και απόσυρση του ενδιαφέροντος τους, είτε αυτό αφορά το Επενδυτικό Πρόγραμμα ή ακόμα χειρότερα άλλες μορφές επενδύσεων που σχεδίαζαν να υλοποιήσουν.

Ακόμα και το χρονικό σημείο που ξέσπασε η «καταιγίδα» είναι κάκιστο. Κατ’ αρχήν, σε ένα περίπου μήνα η Κομισιόν θα εξαγγείλει κοινούς κανόνες για τα κράτη-μέλη που προσφέρουν τέτοιου είδους προγράμματα. Οι ενδείξεις λένε πως δεν θα πρόκειται για μία απλή ανακοίνωση αλλά θα συνοδευτεί από ράπισμα κατά όσων χωρών έχουν εκμεταλλευτεί την παραχώρηση ευρωπαϊκής υπηκοότητας σε τρίτους για οικονομικό όφελος. Την ίδια περίπου περίοδο θα εκδοθεί και η πολυ-αναμενόμενη και βαρυσήμαντη έκθεση της Moneyval που θα αφορά κατά κύριο λόγο την πρόοδο της χώρας σε θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Το επόμενο διάστημα, με τη διενέργεια επιπρόσθετων ελέγχων στους 2.000 περίπου φακέλους ατόμων που έλαβαν την κυπριακή υπηκοότητα πριν το 2018, ενδεχομένως να προκύψουν κι άλλες περιπτώσεις για τις οποίες θα πρέπει να ανακληθεί το διαβατήριο. Ενδεχομένως να προκύψουν και ζητήματα για κάποιους από τους παρόχους υπηρεσιών ή διαμεσολαβητές στη διαδικασία καταχώρησης των αιτήσεων. Ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανέφερε χθες στο κρατικό ραδιόφωνο ότι υπήρξε περίπτωση για την οποία φαίνεται να υπήρξε παραποίηση εγγράφων. Πρόκειται για περίπτωση ατόμου ο οποίος φαίνεται να υπέβαλε πλαστά έγγραφα αμερικανικών Αρχών τα οποία έγιναν εκ των υστέρων αντιληπτά.

Το πόσο έντονο ήταν το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα και το πόσοι προσπάθησαν να επωφεληθούν από αυτό, καταδεικνύεται και από το γεγονός πως συνολικά 623 πρόσωπα είχαν αδειοδοτηθεί για παραχώρηση σχετικών υπηρεσιών.

philnews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here