Τι ισχύει από σήμερα για υπεραγορές και φαρμακεία-Το Διάταγμα του Υπ.Υγείας

0

Σε ισχύ από σήμερα το νέο διάταγμα του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, που ξέδωσε χθες(20/03).

 

Με βάση το νέο διάταγμα, από τις 06.00 π.μ. της 21ης Μαρτίου 2020, τα Φαρμακεία και Υπεραγορές εξυπηρετούν κατά τις καθημερινές ημέρες, το Σάββατο και τις Κυριακές (όπου ισχύει) από την ώρα έναρξης της λειτουργίας τους έως τις 10.00 π.μ αποκλειστικά και μόνο πρόσωπα:

(i) Τα οποία εμπίπτουν στις κατηγορίες των ευπαθών ομάδων όπως αυτές έχουν καθοριστεί από το Υπουργείο Υγείας

(ii) (ii) Εξήντα ετών και άνω και

(iii) iii) Με αναπηρίες.

Σύμφωνα με το νέο διάταγμα, απαγορεύεται η είσοδος οποιουδήποτε προσώπου σε χώρους υποχρεωτικού περιορισμού (καραντίνα), χωρίς την άδεια του Υπουργού Υγείας, ή εξουσιοδοτημένου λειτουργού του Υπουργείου Υγείας.

Απαγορεύεται, επίσης, σε οποιοδήποτε πρόσωπο χωρίς την άδεια του Υπουργού Υγείας ή εξουσιοδοτημένου λειτουργού του Υπουργείου Υγείας να πλησιάζει σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου πρόσωπο το οποίο είτε είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού COVID – 19, είτε ευρίσκεται σε καθεστώς υποχρεωτικού περιορισμού, είτε ευρίσκεται σε καθεστώς αυτοπεριορισμού.

Σημειώνεται, επίσης, ότι όσες επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων δεν έχει ανασταλεί και δέχονται κοινό προς εξυπηρέτηση, δύναται να επεκτείνουν το ωράριο λειτουργίας τους έτσι ώστε να μην παρατηρείται συνωστισμός και συναθροίσεις πολλών προσώπων, νοουμένου ότι:

(i) Δεν παραβιάζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων βάσει των σχετικών νομοθεσιών, καθώς και συλλογικών συμβάσεων (όπου ισχύουν) και (ii) Τηρούνται οι πρόνοιες του περί Λοιμοκαθάρσεως Διατάγματος (Αρ. 3)  με τις οποίες δεν επιτρέπεται η παρουσία στον ίδιο χώρο, δηλαδή στον χώρο εξυπηρέτησης, ανά πάσα στιγμή αριθμού ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, που δεν θα υπερβαίνει το 1 άτομο ανά 8 τ.μ. ωφέλιμου χώρου.

Το νέο διάταγμα αναφέρει ακόμη ότι εξαιρούνται από τις πρόνοιες του περί Λοιμοκαθάρσεως Διατάγματος (Αρ. 3) τα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα των οποίων οι ιδιοκτήτες ή/και διαχειριστές έχουν συνάψει ή/και θα συνάψουν σχετικές συμφωνίες με:

α) Το Υφυπουργείο Τουρισμού για: (i) Προσωρινή φιλοξενία προσώπων τα οποία θα παραμείνουν για 14 ημέρες από την άφιξη τους σε χώρους υποχρεωτικής απομόνωσης (Καραντίνα) δυνάμει του περί Λοιμοκαθάρσεως Διατάγματος (Αρ.5) και (ii) Προσωρινή φιλοξενία ξένων περιηγητών οι οποίοι δεν κατέστη δυνατόν να επιστρέφουν στις χώρες μόνιμης διαμονής τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here