Αναλαμβάνει καθήκοντα η Ερευνητική Επιτροπή για το Συνεργατισμό

0

Τη Δευτέρα το πρωί θα γίνει η ορκωμοσία και η επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου και των Μελών της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του συνεργατικού πιστωτικού συστήματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας η ορκωμοσία θα γίνει στις 0900, ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, στα γραφεία της Νομικής Υπηρεσίας, στη Λευκωσία.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ανακοίνωσε την απόφασή του για διορισμό της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής η οποία θα ερευνήσει και θα διακριβώσει όλα τα γεγονότα τα οποία σχετίζονται με την κατάσταση στην οποία περιήλθε το Συνεργατικό Πιστωτικό σύστημα στην Κύπρο, την Πέμπτη, 28 Ιουνίου.

Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής αναλαμβάνει ο Δικαστής στο Διεθνές Δικαστήριο του Κατάρ, τέως Δικαστής της ΕΕ και πρώην Δικαστής του Ανωτάτου Γεώργιος Αρέστης και μέλη ο οικονομολόγος πρώην Υποδιευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, πρώην Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου, πρώην Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Αναπτύξεως και πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Γεώργιος Χαραλάμπους και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank Κύπρου, πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και του Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών Γεώργιος Γεωργίου.

 

Σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, η Επιτροπή έχει εξουσία να καλεί εμπειρογνώμονες, οι οποίοι να τη συμβουλεύουν σε οποιαδήποτε θέματα της ειδικότητας τους.

Με τους όρους εντολής της Επιτροπής δεν θα επιβάλλεται χρονικός περιορισμός σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο την οποία θα καλύψει η έρευνα, οπότε θα επαφίεται στην Επιτροπή να κρίνει το βάθος χρόνου και την χρονική περίοδο της έρευνας η οποία απαιτείται, ανάλογα με τα γεγονότα και την πορεία της έρευνας.

Η Επιτροπή θα καλείται όπως υποβάλει την αιτιολογημένη έκθεση της εντός της προθεσμίας των τριών μηνών από την ημερομηνία έκδοσης του Διατάγματος με τους όρους εντολής της Επιτροπής, όπως προνοεί η νομοθεσία, επιφυλασσομένης της δυνατότητας παράτασης, αν καταδειχθεί ανάγκη, για ακόμα 3 μήνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here