Αποκλειστική συνέντευξη του δημάρχου Αγλαντζιάς, Ανδρέα Κωνσταντίνου στο dimarxoscy

0

Ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς, Ανδρέας Κωνσταντίνου παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στη δημοσιογράφο Αναστασία Σταματιάδου.

Τι απαντά για την ενασχόλησή του με τα κοινά από τόσο νεαρή ηλικία και ποιο είναι το έργο που πρέπει να υλοποιηθεί τάχιστα. Θα θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής;

Διαβάστε τη συνέντευξη του δημάρχου Ανδρέα Κωνσταντίνου:

  1. Μπορεί να ασχολείστε με τα κοινά μόλις 5 χρόνια οπότε και είχατε εκλεγει Δημοτικός Σύμβουλος, αλλά έκτοτε καταφέρατε να φτάσετε μέχρι τον Δημαρχιακό θώκο. Πόση σκληρή δουλειά θα πρέπει να καταβάλει κάποιος για να φτάσει ένα στόχο και πόσο μεγάλο δρόμο μπορεί να παίζει ο παράγοντας τύχη;

 

Θα έλεγα ότι ασχολούμαι με τα κοινά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Βεβαίως, ορθά επισημαίνετε ότι στην πρώτη γραμμή βρέθηκα με την ανάδειξή μου ως δημοτικού συμβούλου Αγλαντζιάς τον Δεκέμβριο του 2016. Το γεγονός ότι αναδείχθηκα τότε πρώτος σε σταυρούς προτίμησης ως δημοτικός σύμβουλος λειτούργησε ως το πλέον ισχυρό κίνητρο για να εργαστώ σκληρά, με στόχο να δικαιώσω όλους αυτούς που με τίμησαν με τη ψήφο τους. Θεωρώ ότι όσοι βρίσκονται σε κέντρα λήψης αποφάσεων, είτε αυτό αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη νομοθετική ή την εκτελεστική εξουσία, οφείλουν να βρίσκονται κοντά και να αφουγκράζονται τους πολίτες και όσα τους απασχολούν. Προσωπικά με αυτό το σκεπτικό λειτούργησα ως δημοτικός σύμβουλος, αλλά και σήμερα ως δήμαρχος Αγλαντζιάς. Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ και στην άριστη συνεργασία που είχα με τον τέως δήμαρχο Αγλαντζιάς και νυν υπουργό Άμυνας κ. Χαράλαμπο Πετρίδη, η παρουσία του οποίου στο πηδάλιο ενός μεγάλου και απαιτητικού Δήμου, όπως είναι αυτός της Αγλαντζιάς, λειτούργησε ως πυξίδα για μένα. Σε ό,τι αφορά τον παράγοντα της τύχης για τον οποίο με ρωτάτε, προσωπικά δεν αφήνω τίποτα στην τύχη. Ο κόσμος βλέπει, κρίνει και αξιολογεί την προσφορά του καθενός από εμάς καθημερινά.

 

  1. Πιστεύετε ότι οι νέοι Αυτοδιοικητοί ασχολούνται περισσότερο τόσο με την ανακύκλωση όσο και γενικότερα με την προστασία του περιβάλλοντος;

 

Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα ο πλανήτης, με δική μας ευθύνη, η προστασία του περιβάλλοντος θα έπρεπε να απασχολεί κατά προτεραιότητα κάθε πολίτη και οργανισμό. Όσοι οργανισμοί δεν αναζητούν τρόπους βιώσιμης ανάπτυξής τους και δεν υιοθετούν βιώσιμες και υπεύθυνες πρακτικές λειτουργίας για να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, υποσκάπτουν την ίδια την ύπαρξή τους. Στον δήμο Αγλαντζιά η προστασία του περιβάλλοντος καθοδηγεί κάθε πτυχή της δράσης μας εργαζόμαστε με στόχο η ανάπτυξη του Δήμου να μην λειτουργεί σε βάρος της προοπτικής των επόμενων γενεών.

 

  1. Τόσο νέος, ωστόσο Δήμαρχος; Έχουν αλλάξει τα κριτήρια που ψηφίζει πλέον ο πολίτης;

Σίγουρα οι ψηφοφόροι αποζητούν φρέσκα και άφθαρτα πρόσωπα. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι ήταν πρόβλημα το γεγονός ότι κλήθηκα να αναλάβω τη δημαρχία σε νεαρή ηλικία. Αντίθετα, το αντιμετώπισα και συνεχίζω να το αντιμετωπίζω ως πρόκληση για να αποδείξω τη δύναμη της νέας γενιάς, χωρίς σε καμία περίπτωση να υποτιμώ τη σημασία της εμπειρίας. Κατανοώ πλήρως το βάρος της ευθύνης που έχω αναλάβει και στόχος μου είναι να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των δημοτών της Αγλαντζιάς, είτε με ψήφισαν είτε όχι.  Στην κορυφή των προτεραιοτήτων μου είναι να παραμείνω κοντά στους δημότες και να εργαστώ σκληρά για τη βελτίωση της καθημερινότητας τους στη γειτονιά, στο δρόμο, στα πάρκα και την αγορά, εκεί και όπου εντοπίζονται προβλήματα, κενά, ελλείψεις ή δυσλειτουργίες.

  1. Ποιο είναι το πρώτο έργο που στοχεύετε σε άμεση υλοποίηση;

 

Στο αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζεται να ξεκινήσουν αρκετά έργα που ήταν στους σχεδιασμούς μας, όπως η στήριξη των βράχων στην περιοχή «το Σκαλί», ο ποδηλατόδρομος που θα ενώνει την Αγλαντζιά με το Γέρι, η πεζοδρομοποίηση, καθώς και ο εκσυγχρονισμός της οδού Μακαρίου και της γύρω περιοχής. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προωθηθεί και η αναβάθμιση του Κοινοτικού Γηπέδου Αγλαντζιάς.  Από την πλευρά μας έχουμε ετοιμάσει τη σχετική μελέτη και αναμένουμε από τον ΚΟΑ τη συμπερίληψη του έργου στον προϋπολογισμό του 2021. Η κατάσταση του τεχνητού χλοοτάπητα δεν είναι η  καλύτερη και πρέπει να δοθεί λύση, αφού σε αυτό το γήπεδο αγωνίζεται η ποδοσφαιρική ομάδα της Αγλαντζιάς, που όπως γνωρίζετε βρίσκεται στην επίλεκτη κατηγορία, ενώ το γήπεδο χρησιμοποιούν και δύο τοπικές ακαδημίες.

 

  1. Ποια είναι η μεγαλύτερη «πληγή» της Αγλαντζιάς;

Όταν ανέλαβα καθήκοντα τον περασμένο Αύγουστο, η μεγαλύτερη πληγή ήταν η καθαριότητα. Χρειάστηκε να πάρουμε δραστικά μέτρα και να καταβάλουμε επίπονες προσπάθειες.

Οχτώ μήνες μετά, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες όπως ο καθαρισμός και η περίφραξη των οικοπέδων που ασυνείδητοι είχαν μετατρέψει σε σκουπιδότοπους, η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά.  Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με άλλες ενέργειες, προχωρήσαμε σε στοχευμένες εκστρατείες ενημέρωσης από πόρτα σε πόρτα σε συγκεκριμένες περιοχές και στη διανομή ενημερωτικού υλικού, με στόχο να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα πιο υπεύθυνων πρακτικών. Παράλληλα αυξήσαμε τον αριθμό των συνεργείων έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση ζητημάτων που δυνατόν να προκύψουν κατά τη διάρκεια της μέρας, ενώ ο ορισμός των εννέα επιθεωρητών από το Τμήμα Περιβάλλοντος, λειτούργησε υποβοηθητικά ώστε να απολαμβάνουμε ένα Δήμο καθαρό. Παράλληλα, όπως γνωρίζετε, εδώ και ένα χρόνο τρέχει το καινοτόμο πρόγραμμα «Διαχωρίζω και Κερδίζω», που προωθεί την ανακύκλωση και πιο βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων.

  1. Ποια η σχέση σας με την Μητροπολιτικό Δήμο και κατά πόσο θεωρείται ότι κάτι τέτοιο υποβιβάζει το Δήμο σας;

Οι σχέσεις μας με τον Δήμο Λευκωσίας εξελίσσονται αρμονικά και η συνεργασία είναι άριστη. Πρέπει να σας πω ότι βλέπω με θετικό φακό τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ωστόσο η καταψήφιση της πρότασης της Κυβέρνησης για διεξαγωγή ενός Παγκύπριου δημοψηφίσματος, την ίδια μέρα με τις βουλευτικές εκλογές, για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια και καθυστερήσεις στην όλη συζήτηση.

 

  1. Ποιο είναι το συχνότερο αίτημα των συνδημοτών σας όταν αυτοί σας κτυπούν την πόρτα;

 

Η πόρτα του δημάρχου είναι πάντα ανοικτή για τους δημότες, δεν χρειάζεται να την κτυπήσει κάποιος για να ανοίξει. Όπως είναι γνωστό, τα απογεύματα της Δευτέρας είναι αφιερωμένα στους δημότες, οι οποίοι μπορούν να επισκεφθούν για οποιοδήποτε ζήτημα τους απασχολεί το γραφείο του δημάρχου. Συνήθως τα αιτήματα των δημοτών αφορούν την έκδοση αδειών οικοδομής, τελικές εγκρίσεις ή μη εξουσιοδοτημένες κατασκευές σε υφιστάμενες οικίες.

 

Γενικότερα μιλώντας, ως δήμαρχος λειτουργώ κυρίως εκτός γραφείου. Είναι έντονη πεποίθησή μου ότι ο δήμαρχος δεν θα βρει λύσεις από την άνεση του γραφείου του, αλλά βγαίνοντας στους δρόμους για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τα προβλήματα.

 

  1. Με τη λήξη της θητείας σας θα επιλέγατε να προχωρήσετε προς τη Βουλή ή το Δημαρχείο είναι ο «φυσικός» σας χώρος;

 

Όπως είναι γνωστό, έχω εκλεγεί Δήμαρχος σε διαδικασία αναπληρωματικής εκλογής τον περασμένο Αύγουστο.  Η προσπάθειά μου είναι να φανώ αντάξιος των προσδοκιών των δημοτών της Αγλαντζιάς και να υλοποιήσω τις δεσμεύσεις που ανέλαβα, δίνοντας ένα ικανοποιητικό δείγμα στους δημότες Αγλαντζιάς ότι μπορώ να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις ενός μεγάλου και φιλόδοξου Δήμου.  Η Αγλαντζιά είναι μια σύγχρονη πόλη, όμως υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης.  Προσωπικός μου στόχος είναι να καταστήσουμε την Αγλαντζιά πρότυπο Δήμο, σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Κύπρο. Αυτό και μόνο έχω στο μυαλό, απολαμβάνω αυτό που κάνω και σε αυτό επικεντρώνομαι.

 

  1. Ποια η σχέση Δήμου – Κεντρικού Κράτους;

 

Όσες φορές χρειάστηκε να απευθυνθούμε στην κυβέρνηση για επίλυση ή προώθηση ζητημάτων η ανταπόκριση ήταν και άμεση και θετική. Είναι έντονη πεποίθησή μου ότι η κυβέρνηση προσεγγίζει σωστά το θέμα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όμως τα πράγματα δεν είναι μόνο στο δικό της χέρι. Θα δούμε πώς θα προχωρήσει το ζήτημα αυτό με τη νέα Βουλή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here