ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΕΝΟΥ: Αρνούνται ενσωμάτωση σε άλλο Δήμο

0

Η Αθηένου σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί ενσωμάτωσή της σε άλλο Δήμο, δήλωσαν ομόφωνα τα οργανωμένα σύνολα του ακριτικού Δήμου σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο με θέμα συζήτησης την προωθούμενη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις συνενώσεις Δήμων.

Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο Δήμαρχος Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς ενημέρωσε αναλυτικά τη σύσκεψη για τις προτάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τη μεταρρύθμιση, όπως παρουσιάσθηκαν σε σύσκεψη της Ένωσης Δήμων με τον Υπουργό Εσωτερικών».

Όλα τα οργανωμένα σύνολα του Δήμου Αθηένου συμφώνησαν «ομόφωνα με τις προτάσεις για οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων και με τη μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων σ’ αυτούς. Ωστόσο όλα τα σύνολα του Δήμου τόνισαν ότι δεν θα αποδεχθούν συνένωση του ιστορικού Δήμου της Αθηένου με άλλο Δήμο της Επαρχίας Λάρνακας σημειώνοντας εμφαντικά ότι η Αθηένου θα αντιδράσει σε περίπτωση προώθησης ενσωμάτωσης της σε οποιονδήποτε άλλο Δήμο για διάφορους λόγους».

Προστίθεται μεταξύ των λόγων είναι το γεγονός πως «ο Δήμος Αθηένου είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος της Κύπρου και δεν νοείται να ενσωματωθεί σε Δήμο μικρότερό του. Πρόκειται για ένα από τους πιο παλιούς Δήμους της Κύπρου από το 1926, σε αντίθεση με άλλους που έγιναν Δήμοι τα τελευταία χρόνια ή/και πολύ μεταγενέστερα, ενώ η πληθυσμιακή μάζα δεν πρέπει να είναι το βαρύνον κριτήριο στις συνενώσεις».

Ακόμα «οι κάτοικοι της Αθηένου δεν θα νιώθουν ασφάλεια για να παραμείνουν στην περιοχή σε περίπτωση συνένωσης του Δήμου σε άλλο, ο οποίος θα βρίσκεται πολύ μακριά από την ακριτική περιοχή και τη γραμμή κατοχής. Επίσης η γεωγραφική θέση είναι τέτοια που δεν μπορεί να συνενωθεί ο Δήμος Αθηένου με άλλο Δήμο, αφού ο πιο κοντινός Δήμος είναι σε πολύ μακρινή απόσταση, ενώ τα κοινωνικά χαρακτηριστικά των Αθηενιτών είναι πολύ διαφορετικά από αυτά των κατοίκων των άλλων Δήμων της Επαρχίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ένας άλλος λόγος είναι ότι τμήμα της Μεσαορίας είναι σήμερα ελεύθερο, λόγω του Δήμου Αθηένου. Συνένωσή του σε άλλο Δήμο θα δώσει το μήνυμα απεμπόλησης του γεωγραφικού διαμερίσματος της Μεσαορίας. Πριν την Τουρκική εισβολή η Αθηένου ανθούσε και ήταν το κέντρο των Επαρχιών Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου και σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού ή/και ανοίγματος της διόδου Πυροΐου, η περιοχή και πάλι θα αναπτυχθεί και θα μεγαλώσει σημαντικά πληθυσμιακά, γι’ αυτό και δεν νοείται συνένωσή της σε άλλο Δήμο».

Τα οργανωμένα σύνολα «δήλωσαν επίσης ομόφωνα την ετοιμότητα της Αθηένου να συνενωθεί με άλλες κοινότητες της περιοχής, αρκετές από τις οποίες εξυπηρετούνται ήδη από τον Δήμο σε διάφορους τομείς.

Ο Δήμος, μαζί με όλα τα οργανωμένα σύνολα της Αθηένου, προστίθεται στην ανακοίνωση «θα καλέσουν σύντομα Πανδημοτική συγκέντρωση αντίδρασης σε συνένωση της Αθηένου σε άλλο Δήμο, θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και θα λάβουν αν χρειαστεί δυναμικά μέτρα αντίδρασης, με γνώμονα τη διαφύλαξη της αυτονομίας της Αθηένου. Σε καμιά περίπτωση η Αθηένου δεν θα δεχθεί ενσωμάτωσή της σε άλλο Δήμο» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here