«Το μεγαλύτερο διακύβευμα είναι η αντιμετώπιση των δύο μεγάλων απειλών που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος. Της απειλής του λαϊκισμού και της απειλής του εθνικισμού. Είδαμε πρόσφατα πως η έξαρση του ακραίου και επικίνδυνου εθνικισμού οδήγησε το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός Ευρώπης», δήλωσε στη συνέντευξή του στο DimarxosCy ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε πως στις εκλογές της 9ης Ιουνίου πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι η προοπτική της Ευρώπης ολοκλήρωση παραμένει δημοκρατική και προοδευτική.
Παράλληλα αναφέρθηκε στους στόχους του κόμματος, σημειώνοντας υπάρχουν οι προϋποθέσεις για το Δημοκρατικό Κόμμα, όχι μόνο να διατηρήσει αλλά και να ενισχύσει την παρουσία του τόσο στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο.
Διαβάστε αυτούσια τη συνέντευξη του Νικόλα Παπαδόπουλου
> Ποιο είναι το διακύβευμα των επερχόμενων διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου;
Αναμφίβολα, όσον αφορά τις Ευρωεκλογές, το μεγαλύτερο διακύβευμα είναι η αντιμετώπιση των δύο μεγάλων απειλών που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος. Της απειλής του λαϊκισμού και της απειλής του εθνικισμού. Είδαμε πρόσφατα πως η έξαρση του ακραίου και επικίνδυνου εθνικισμού οδήγησε το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός Ευρώπης.
Δυστυχώς, βλέπουμε τις ίδιες δυνάμεις να λειτουργούν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να θέλουν να καταστρέψουν όλα όσα οι ευρωπαϊκοί λαοί πέτυχαν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα. Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε πως αυτός ο κίνδυνος έχει πλέον εξαφανιστεί αλλά η πραγματικότητα είναι, πως αυτός ο κίνδυνος, να συρθεί δηλαδή ξανά ολόκληρη η Ευρώπη σε περιπέτειες, όλο και μεγαλώνει. Παράλληλα, βλέπουμε αυτή την περίοδο, την έξαρση του επικίνδυνου ακραίου λαϊκισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είδαμε και τα προηγούμενα χρόνια, τις επιπτώσεις που είχε ο ανεύθυνος λαϊκισμός στη δική μας χώρα.
Στις εκλογές της 9ης Ιουνίου πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι η προοπτική της Ευρώπης ολοκλήρωση παραμένει δημοκρατική και προοδευτική.
Όσον αφορά τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετά από χρόνια διαβουλεύσεων και πολλές συζητήσεις, βρισκόμαστε σήμερα λίγες μόνο ημέρες πριν από τις εκλογές που θα οδηγήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας μας στη νέα εποχή.
Αναμφίβολα, οι Δημοτικές Εκλογές της 9ης Ιουνίου δημιουργούν νέα δεδομένα και καινούριες προκλήσεις για τις τοπικές αρχές και κοινωνίες και ως εκ τούτου η επιλογή των ατόμων που θα ηγηθούν αυτής της νέας προσπάθειας αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
> Ποιοι οι στόχοι του κόμματος τόσο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και για το Ευρωκοινοβούλιο;
Για το Δημοκρατικό Κόμμα, στο επίκεντρο της πολιτικής μας, είναι οι ίδιοι οι πολίτες. Τα ψηφοδέλτια του Δημοκρατικού Κόμματος τόσο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και για το Ευρωκοινοβούλιο, είναι αποτέλεσμα σύνθεσης και συνδυάζουν την πείρα, τη γνώση και το πάθος, περιλαμβάνοντας πολιτικά και κομματικά έμπειρα στελέχη, αλλά και υπερκομματικές προσωπικότητες, καταξιωμένες στον επιστημονικό και επαγγελματικό τους χώρο.
Θεωρώ λοιπόν πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για το Δημοκρατικό Κόμμα, όχι μόνο να διατηρήσει αλλά και να ενισχύσει την παρουσία του τόσο στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο.
>Ένα μήνυμα προς τους πολίτες
Στις 9 Ιουνίου ο κυπριακός λαός θα αποφασίσει ποιοι θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο. Και αυτή η εκπροσώπηση είναι σήμερα περισσότερο σημαντική παρά ποτέ. Δεν υποτιμούμε κανένα άλλο κόμμα, όμως όπως όλα δείχνουν, το ΔΗΚΟ είναι το μόνο κεντρώο κόμμα που δίνει τη μάχη των Ευρωεκλογών με πιθανότητες επιτυχίας.
Ψήφος στο Δημοκρατικό Κόμμα σημαίνει παρουσία στην δεύτερη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου. Την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, όπου μπορούμε να επηρεάσουμε σημαντικά κέντρα λήψεως αποφάσεων.
Στις 9 Ιουνίου πρέπει να στείλουμε εκείνους και εκείνες στο Ευρωκοινοβούλιο που θα αγωνιστούν για την χώρα και τον λαό μας. Εκείνους που θα συνεχίσουν την ευρωπαϊκή μας ολοκλήρωση, θα εμπλουτίσουν ευρωπαϊκά κοινωνικά μέτρα, θα αγωνιστούν για φθηνότερη ενέργεια, θα διεκδικήσουν περισσότερη στήριξη για την πράσινη μετάβαση, θα προστατέψουν το περιβάλλον, θα υπερασπιστούν τα βέτο όλων των Κρατών Μελών της ΕΕ περιλαμβανομένης και της Κύπρου και θα διεκδικήσουν την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.