Νιώθει δικαιωμένη στο θέμα της παραχώρησης κρατικών εγγυήσεων η Ελεγκτική Υπηρεσία

0
Ελεκτικη Υπηρεσια//Audit office

Δικαίωση των θέσεων που εξέφρασε στο θέμα της παραχώρησης κρατικών εγγυήσεων βλέπει η Ελεγκτική Υπηρεσία, που σύμφωνα με ανακοίνωση της υιοθετήθηκαν στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέδωσε χθες το νόμο αυτό δημοσιεύοντας τον στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Ο περί της έκδοσης κυβερνητικών εγγυήσεων προς πιστωτικά ιδρύματα για την παραχώρηση δανείων σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους Νόμος (Ν.110(Ι)/2021)

Αφού ενημερωθήκαμε μέσω του δικτύου συνεργασίας των Ελεγκτικών Υπηρεσιών των κρατών μελών της ΕΕ, ότι άλλες Ελεγκτικές Υπηρεσίες είχαν προβεί σε σχολιασμούς ή αξιολογήσεις τέτοιων έκτακτων σχεδίων στήριξης της οικονομίας των χωρών τους, εκδώσαμε στις 9.4.2020 ανακοίνωση με εισηγήσεις μας επί του νομοσχεδίου που είχε τότε κατατεθεί από την Κυβέρνηση στην Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων.

Ακολούθησε μια εκτενής δημόσια συζήτηση για το θέμα και προβλήθηκαν ισχυρισμοί ότι δήθεν η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν θα μπορούσε να έχει ρόλο στις διαδικασίες που προβλέπονταν στο νομοσχέδιο και ότι η συμμετοχή του Γενικού Ελεγκτή ως παρατηρητή στην προβλεπόμενη Επιτροπή Παρακολούθησης θα ήταν αδιανόητη και εκτός των συνταγματικά προβλεπόμενων εξουσιών και αρμοδιοτήτων του. Εκδώσαμε τότε, στις 13.5.2020, δεύτερη ανακοίνωση και παραθέσαμε τις σχετικές πρόνοιες του Συντάγματος, της νομοθεσίας και των προτύπων που διέπουν τη λειτουργία μας. Δυστυχώς, οι κατηγορίες κατά της Υπηρεσίας μας και του Γενικού Ελεγκτή συνεχίστηκαν.

Ένα χρόνο μετά, νομοσχέδιο με εντελώς ανάλογη πρόνοια ψηφίστηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέδωσε χθες το νόμο αυτό δημοσιεύοντας τον στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Με την δημοσίευση σε νόμο, αυτός τεκμαίρεται πλέον ως συνταγματικός.

Θεωρούμε ότι η εξέλιξη αυτή δικαιώνει τις τότε θέσεις της Υπηρεσίας μας και αποδεικνύει την προσήλωση και σεβασμό μας στο Σύνταγμα και τις προβλεπόμενες σε αυτό εξουσίες και αρμοδιότητες μας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here