Κυριακή, 27 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΕιδήσειςΔήμοιΠροχωρά με θέσπιση Ουλαμού Άμεσης Δράσης και Πρόληψης ο Δήμος Λεμεσού

Προχωρά με θέσπιση Ουλαμού Άμεσης Δράσης και Πρόληψης ο Δήμος Λεμεσού

Ημερομηνία:

Σχετικά Άρθρα

Δήμος Στροβόλου: Δημιουργεί νέα διάβαση πεζών

Ο Δήμος Στροβόλου σύμφωνα με τις εξουσίες που του παρέχονται από τους Περί Τροχαίας Κινήσεως Δημοτικούς Κανονισμούς Στροβόλου και αφού έλαβε την κατά Νόμο συναίνεση του Αρχηγού Αστυνομίας, αποφάσισε την εφαρμογή του πιο κάτω μέτρου τροχαίας:

Κλειστός ο Δημοτικός Χώρος Στάθμευσης της Δημοτικής Αγοράς

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει το κοινό ότι ο Δημοτικός Χώρος Στάθμευσης της Δημοτικής Αγοράς παραμένει κλειστός, λόγω των εργασιών που εκτελούνται στην είσοδο του κτηρίου,

Τμήμα Καθαριότητας Δήμου Λάρνακας: Ενημερώνει για την εκστρατεία καθαρισμού

Το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Λάρνακας ενημερώνει ότι στις 14 Απριλίου 2025 ξεκίνησε η εκστρατεία καθαρισμού οικοπέδων και ανοικτών χώρων από τα Συνεργεία του Δήμου.

Δήμος Στροβόλου: Θεσμοθετεί ενοριακά συμβούλια

Ο Δήμος Στροβόλου θεσμοθετεί τα ενοριακά συμβούλια, ένα για κάθε ενορία του Στροβόλου,

Δήμος Λακατάμιας: Στόχος ένας Δήμος με Πρότυπες Αθλητικές Εγκαταστάσεις

Ο Δήμος Λακατάμιας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της φυσικής δραστηριότητας και του αθλητισμού για την υγεία των πολιτών, διαχρονικά στοχεύει στην αύξηση της συμμετοχής των δημοτών σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες.

Ψηλά στις προτεραιότητες του Υφυπουργείου Ναυτιλίας και του Δήμου Λεμεσού βρίσκεται το θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης που παρατηρείται κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, διαβεβαίωσαν Μαρίνα Χατζημανώλη και Γιάννης Αρμεύτης, μετά το πέρας συνάντησης τους στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας, όπου συζητήθηκαν ευρύτερα θέματα συνεργασίας.

Οι δυο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις επί σειράς θεμάτων, με την Υφυπουργό να εκφράζει βεβαιότητα ότι η αγαστή συνεργασία με το Δήμο Λεμεσού θα συνεχιστεί και επί Δημαρχίας Γιάννη Αρμεύτη, ο οποίος δήλωσε πως προσβλέπει σε μια εξαιρετική συνεργασία.

Ερωτηθείσα συγκεκριμένα για το θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης, με αφορμή περιστατικό την περασμένη Κυριακή, η κ. Χατζημανώλη υπενθύμισε ότι, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, συστάθηκε, τον Φεβρουάριο, ειδική Επιτροπή με στόχο τον τερματισμό του κατακερματισμού των διάφορων υπηρεσιών και συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια στην αντιμετώπιση του φαινομένου, μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης.

«Τον Μάρτιο έγινε η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής και ζητήθηκε από όλους να καθοριστεί ο ρόλος της κάθε υπηρεσίας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι Δήμοι, που συμμετέχουν μέσω της Ένωσης Δήμων, κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Αν και χρειάζεται κάποιος χρόνος, συνέχισε, «επειδή πρώτη φορά καθίσαμε όλοι στο τραπέζι και είπαμε ότι αυτά είναι τα προβλήματα και πρέπει να επιλυθούν, είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα έχουμε αποτελέσματα».

«Θέλουμε, τον επόμενο χρόνο, να μπορέσουμε στην πράξη να δείξουμε στον κόσμο ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και θα πρέπει να γίνουν και κάποιες εκστρατείες ενημέρωσης», συμπλήρωσε η Υφυπουργός.

Την ίδια ώρα, ο Δήμαρχος Λεμεσού εξέφρασε την ανησυχία του ως προς τα χρονοδιαγράμματα, καθώς το πρόβλημα κορυφώνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που διανύουμε και σημείωσε πως «δεν μπορούμε να περιμένουνε άλλο»

«Σωστές οι πρωτοβουλίες από το Υφυπουργείο και η Υπουργική απόφαση, αλλά πρέπει να σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και άμεση δράση στον εντοπισμό και διαχείριση των προβλημάτων», ανέφερε και εξέφρασε τη θέση πως «μόνο με επιτήρηση θα λειτουργήσουμε αποτρεπτικά και να μην έχουμε επανάληψη αυτών των φαινομένων».

Ο κ. Αρμεύτης είπε πως θα πρέπει να δοθούν αυτήν την περίοδο, που κορυφώνονται οι χρήσεις των σκαφών αναψυχής και άλλων δραστηριοτήτων στη θάλασσα, οδηγίες προς τα αρμόδια τμήματα για έλεγχο των μαρίνων και των λιμανιών «να γίνεται μια πιο σωστή επιτήρηση για να προλάβουμε τα χειρότερα».

Θα πρέπει αυτές οι πρωτοβουλίες του Υφυπουργείου, συνέχισε, να στεφθούν με επιτυχία το συντομότερο δυνατό και ανακοίνωσε ότι ο Δήμος προτίθεται να προχωρήσει με τη θέσπιση ενός Ουλαμού Άμεσης Δράσης και Πρόληψης «για να υπάρχει ένας συνολικός έλεγχος της θάλασσας και να μην λειτουργεί αποσπασματικά σήμερα από διάφορες υπηρεσίες».

Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι η πρόσφατη ρύπανση εντοπίστηκε από νωρίς από σκάφος επιτήρησης, «ωστόσο λόγω της έλλειψης συντονισμού είχαμε αυτά τα αποτελέσματα».

Λαμβάνοντας το λόγο, η Υφυπουργός Ναυτιλίας σημείωσε ότι φέτος έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες σε όλα τα αρμόδια τμήματα για αυξημένες επιτηρήσεις, υπέδειξε ότι αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες της δημοτικής Αρχής και των λουομένων και διαβεβαίωσε πως «είναι ψηλά στις προτεραιότητες μας οι καθαρές θάλασσες και είναι γι αυτό που αναλάβαμε το συντονισμό αυτής της Επιτροπής».

Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε το θέμα της διοργάνωσης της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2026, που ανατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Λεμεσό και όπως είπε η Μαρίνα Χατζημανώλη, «αναμένουμε πέραν των χιλίων ατόμων, από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη Λεμεσό»

Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν στη συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ «ΘΑΛΑΣΣΑ», το οποίο θα διοργανωθεί για 4η συνεχή χρονιά το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στο παραθαλάσσιο πολυλειτουργικό πάρκο της επίχωσης, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μεταξύ άλλων θεμάτων συζητήθηκε και η υφιστάμενη συνεργασία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας με το Δήμο Λεμεσού για τη λειτουργία του Κέντρου Καινοτομίας και Γαλάζιας Οικονομίας στο οποίο συμμετέχει το Υφυπουργείου Ναυτιλίας με το Γενικό Διευθυντή του στο Διοικητικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο των εργασιών του οποίου έχει δοθεί προτεραιότητα στα θέματα εκπαίδευσης, καθώς και στην προώθηση καινούργιων τεχνολογιών. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Νέα