Πρώην δήμαρχος στη φυλακή για πλαστά πιστοποιητικά

0

Δεν γλίτωσαν τη φυλάκιση παρά τα πολλά ελαφρυντικά οι δύο γιατροί, ένας ασφαλιστής και μια γυναίκα που χαρακτηρίστηκε εγκέφαλος, για τις πλαστές βεβαιώσεις για γριούλες ότι έχρηζαν φροντίδας, ώστε να έρχονται εδώ παράνομα Ινδοί, ενώ απώτερος σκοπός ήταν να εργοδοτηθούν αλλού.

Χθες το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας καταδίκασε τους δύο γιατρούς Νίκο Ταπανίδη 55 ετών από την Κοκκινοτριμιθιά πρώην κοινοτάρχη σε 15 μήνες φυλάκιση και τον Αντρέα Χατζηλοΐζου 76 ετών τρεις φορές δήμαρχο Αγίου Δομετίου, σε πέντε μήνες φυλάκιση για τις πλαστές βεβαιώσεις.

Επίσης καταδίκασε τη Γεωργία Αντρέου 44 ετών σε δύο χρόνια φυλάκιση και τον ασφαλιστή Λευτέρη Χατζηχρυσάνθου 31 ετών σε 12 μήνες φυλάκιση. Η 44χρονη κρίθηκε από το δικαστήριο ότι είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς εντόπιζε και έφερνε στη χώρα αλλοδαπούς προκειμένου να εργαστούν σε ηλικιωμένους. Ο ασφαλιστής ήταν το άτομο που υπέδειξε δύο ηλικιωμένες επ’ ονόματι των οποίων θα έρχονταν δύο αλλοδαποί από την Ινδία. Οι συνήγοροί τους είχαν τονίσει στις αγορεύσεις τους τις συνέπειες από τυχόν φυλάκισή τους, αφού τόσο οι δύο γιατροί όσο και ο ασφαλιστής θα έχαναν τις εργασίες τους και τις σχετικές άδειες.

Σημειώνεται ότι η αίθουσα που συνήλθε το δικαστήριο ήταν κατάμεστη από κόσμο, κυρίως συγγενείς και φίλους των δύο γιατρών, αλλά και των άλλων κατηγορουμένων και με το άκουσμα της ποινής φυλάκισης πολλοί ξέσπασαν σε κλάματα. Οι πλείστοι πίστευαν ότι λόγω των ελαφρυντικών η ποινή φυλάκισης θα αναστελλόταν, επειδή οι γιατροί για τις βεβαιώσεις που εξέδιδαν εισέπραξαν ελάχιστα. Ειδικά στην περίπτωση Χατζηλοΐζου, αυτός εξέδωσε μόνο δύο βεβαιώσεις για το ποσό των €50.

Οι τέσσερις αντιμετώπιζαν τις κατηγορίες της συνωμοσίας προς καταδολίευση, πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, εξασφάλισης εισόδου σε αλλοδαπούς με ψευδείς παραστάσεις κ.ά. Σύμφωνα με το Κακουργιοδικείο, η σοβαρότητα των πιο πάνω αδικημάτων είναι δεδομένη. Ιδιαίτερα ενόψει του ότι ενέχουν το στοιχείο της εξαπάτησης. Στην προκειμένη περίπτωση της εξαπάτησης των Αρχών. Δεν πρέπει δε να παραγνωρίζουμε, αναφέρεται, ότι τα υπό κρίση αδικήματα σχετίζονται άμεσα με τη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου και εργοδότησης αλλοδαπών στη Δημοκρατία, γεγονός που καθιστά την παρούσα υπόθεση ιδιαίτερα σοβαρή. Και τούτο ενόψει των ιδιαίτερων περιστάσεων που επικρατούν στον τόπο μας.

Όπως διαπίστωσαν οι τρεις δικαστές, Λένα Δημητριάδου, Ανδρέα πρόεδρος, Χ. Χαραλάμπους και Β. Παπαδοπούλου πάρεδροι, τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην όλη υπόθεση είχε η 44χρονη, η οποία, ενώ δεν ήταν αδειούχος, εντούτοις αναλάμβανε να εξασφαλίσει άδειες εργασίας από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης για αλλοδαπούς προερχόμενους από την Ινδία.

Είναι στο πλαίσιο αυτό που συνεργάστηκε και με τους άλλους τρεις κατηγορούμενους. «Από τα ευρήματά μας προέκυψε ότι οι ενέργειες και η εν γένει επιλήψιμη δραστηριότητα της 44χρονης έλαβαν χώρα εντός της χρονικής περιόδου των ετών 2013 και 2014, αφορούσαν αριθμό περιστατικών και είναι πασιφανές πως δεν επρόκειτο για μια μεμονωμένη πράξη», σημειώνει το δικαστήριο και προσθέτει: «Ο ηγετικός και πρωταγωνιστικός της ρόλος, ο σχεδιασμός και συντονισμός των πάντων, καθώς και η αποφασιστικότητά της η οποία ενίοτε αγγίζει τα όρια της πρωτοφανούς πρόκλησης ή και θράσους εμφαίνεται και από τη δράση της κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης. Αρκεί μόνο να υπενθυμίσουμε πως η δράση αυτή περιλαμβάνει τηλεφωνήματα προς άλλους εμπλεκόμενους να μην αναφέρουν το δικό της όνομα (αλλά άλλου φανταστικού προσώπου), αλλαγή του τηλεφωνικού αριθμού της για να μην ταυτοποιηθεί η ίδια και ως αποκορύφωμα την επιτηδευμένη αλλοίωση της ιδιόχειρης γραφής της στα δείγματα που έδωσε στην Αστυνομία, με σκοπό και πάλι να εκμηδενίσει την όποια πιθανότητα διασύνδεσης με έγγραφα της υπόθεσης».

Για τον 31χρονο ασφαλιστή, το δικαστήριο επισημαίνει ότι συνεργαζόμενος με την 44χρονη υπέβαλαν δύο αιτήσεις για εργοδότηση αλλοδαπού επ’ ονόματι της γιαγιάς του και μία αίτηση επ’ ονόματι της γιαγιάς της τότε αρραβωνιαστικιάς του, χωρίς ποτέ οι πιο πάνω ηλικιωμένες να επιθυμούσαν να εργοδοτήσουν αλλοδαπό και χωρίς ποτέ να είχαν εξουσιοδοτήσει είτε τον 31χρονο είτε την 44χρονη να υποβάλει τέτοια αίτηση. Στο πλαίσιο δε αυτό και κατόπιν οδηγιών της 44χρονης, ο 31χρονος υπέγραψε στη θέση των γριών διάφορα έγγραφα αναγκαία για τον σκοπό αυτό τα οποία εν γνώσει του δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

Μικρή η αμοιβή των γιατρών

Όσον αφορά τον 55χρονο ιατρό, προέκυψε πως, στο πλαίσιο της συνεργασίας που είχε με την 44χρονη και κατόπιν οδηγιών της, εξέδωσε ιατρικές βεβαιώσεις διαφόρων ηλικιωμένων προσώπων, οι οποίες επιβεβαίωναν καταστάσεις και ιατρικά προβλήματα χωρίς να προηγηθεί η νενομισμένη φυσική εξέταση των προσώπων, εν γνώσει του ότι αυτά τα έγγραφα θα προσκομίζονταν σε αρμόδια Υπηρεσία, με απώτερο στόχο να εξαπατηθεί αυτή η Υπηρεσία και να ενεργήσει βασιζόμενη σε τέτοια έγγραφα. Αν και δεν διατυπώθηκε εύρημα για ιδιαίτερη αμοιβή, εντούτοις το δικαστήριο επισημαίνει ότι ουδέποτε κατά την ακροαματική διαδικασία αμφισβητήθηκε αυτό που ο ίδιος ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε στις καταθέσεις του, ότι δηλαδή λάμβανε τη συνήθη αμοιβή για την έκδοση των ιατρικών του βεβαιώσεων.

Εξετάζοντας την περίπτωση του γιατρού Χατζηλοΐζου, προέκυψε πως σε δύο περιπτώσεις προέβη, κατόπιν οδηγιών της 44χρονης, στην έκδοση ιατρικών βεβαιώσεων στις οποίες επιβεβαίωνε καταστάσεις και διάφορα ιατρικά προβλήματα, χωρίς ωστόσο να έχει προηγηθεί η νενομισμένη φυσική εξέταση των προσώπων στις οποίες αναφέρονταν οι εν λόγω βεβαιώσεις.

Το δικαστήριο σχολίασε και το γεγονός ότι για άλλο κατηγορούμενο, κοινοτάρχη, είχε ανασταλεί η ποινική δίωξη, με τους συνηγόρους υπεράσπισης να κάνουν λόγο για άνιση μεταχείριση. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν τίθεται θέμα δυσμενούς διάκρισης σε βάρος των κατηγορουμένων, αφού η διακοπή της δίωξης έγινε για λόγους υγείας του κατηγορούμενου.

philenews.com

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here