Το πρόγραμμα ‘Κοινωνίες με Χρώματα’ παρουσίασε ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς

0

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Μετανάστευση και ένταξη : Προβλήματα και προτάσεις επίλυσής τους» πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Αγλαντζιάς Χαράλαμπου Πετρίδη, στην παρουσία των Δημάρχων Γερίου, Νεόφυτου Παπαλαζάρου και Λατσιών, Χρίστου Πιτταρά, κατά την οποίαν έγινε ενημέρωση των παρευρισκομένων εκπροσώπων ΜΜΕ για τα προγράμματα που προσφέρουν οι εν λόγω Δήμοι σε υπηκόους τρίτων χωρών.

 

Η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνίες με Χρώματα» το οποίο ο Δήμος Αγλαντζιάς και οι εταίροι του υλοποιούν για 5η συνεχή χρονιά με τη συγχρηματοδότηση του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης κατά 90% και της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά 10% με συνολικό προϋπολογισμό €146.414,04 και περίοδο υλοποίησης από την 1/2/2018 μέχρι την 31/1/2019.

Όπως ανέφερε ο κ. Πετρίδης, ο Δήμος ανέλαβε τη λειτουργία υποστηρικτικής μονάδας μέσω της οποίας οι υπήκοοι τρίτων χωρών που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται και να στηρίζονται για διάφορα ενταξιακά θέματα τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο, όπως η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, κοινωνικής πρόνοιας, εκπαίδευσης και εργοδότησης.

Το πρόγραμμα, είπε, περιλαμβάνει αλληλοσυμπληρούμενες ενέργειες κοινωνικής στήριξης, ενημέρωσης, δικτύωσης και εκπαίδευσης υπηκόων τρίτων χωρών. Αναφερόμενος στις δράσεις που αναλαμβάνονται, είπε ότι αφορούν κατ’οίκον επισκέψεις κατόπιν επικοινωνίας με τους αρμόδιους λειτουργούς, δικτύωση και συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις και σύσταση ομάδων για να βοηθήσουν στη βελτίωση της προσαρμογής, κοινωνικοποίησης και επίτευξης των στόχων του προγράμματος.

Τόνισε ότι ως τοπική Αρχή, ο Δήμος θεωρεί καθήκον του να στηρίζει αυτούς τους ανθρώπους για να γίνουν κομμάτι της κοινωνίας και να νιώθουν ασφάλεια από οποιαδήποτε μορφή διάκρισης, ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Ανακοίνωσε παράλληλα τη λειτουργία Γραφείου Υποστηρικτικών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών προς τους υπηκόους τρίτων χωρών, έργο που σχεδιαζόταν εδώ και καιρό και σήμερα παίρνει σάρκα και οστά. Σημείωσε ότι όλες οι υπηρεσίες του Γραφείου θα παρέχονται με εχεμύθεια, σε κλίμα εμπιστοσύνης και σεβασμού της διαφορετικότητας και ατομικότητας, χωρίς καμία διάκριση λόγω θρησκευτικού προσανατολισμού, φυλετικής καταγωγής ή φύλου.

Το έργο «Κοινωνίες με Χρώματα» προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, οργανωμένες περιηγήσεις, μαθήματα αγγλικών και πρώτων βοηθειών, σεμινάρια για προετοιμασία στην εργασιακή απασχόληση, εκδηλώσεις για ανταλλαγή μουσικών παραδόσεων και εθίμων, παιδικές εκδηλώσεις, προγράμματα κατάρτισης, ενδυνάμωσης ικανοτήτων και προσανατολισμού.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία οι υπήκοοι των τρίτων χωρών ανέρχονται στις 94.000, περιλαμβανομένων περίπου 5.300 αιτητών ασύλου και 8.500 δικαιούχων διεθνούς προστασίας σε σύγκριση με 780.000 Ε/κ και 178.000 πολίτες από χώρες της ΕΕ.

Ο Δήμος Αγλαντζιάς είναι επικεφαλής του εταιρικού σχήματος που αξιοποιεί τις υποδομές και τα στελέχη του σε κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Συμμετέχουν επίσης ως εταίροι οι Δήμοι Στροβόλου, Λατσιών και Ιδαλίου, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λευκωσίας. Συνεργάτες, μέσω εκπροσώπησης τους από την ΑΝΕΛ είναι οι Δήμοι Τσερίου και Γερίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here